Żywienie

Kot jest zwierzęciem mięsożernym, a więc podstawą jego diety powinno być właśnie mięso.

Kotom można podawać
  • surową wołowinę w tym cielęcinę, którą przed podaniem powinno się przemrozić by pozbyć się wszelkich bakterii
  • mięso z indyka lub kurczaka najlepiej gotowane
  • serca wołowe, wątróbkę i inne podroby raz w tygodniu
  • żółtka jaj raz w tygodniu
  • ugotowane białko kurze
  • ryby zwłaszcza morskie ( bez ości ), które powinny być dobrze sparzone, bądź przegotowane
  • tuńczyka z puszki sporadycznie
  • mleko dla kotów, jogurt naturalny lub śmietankę, nie częściej niż raz w tygodniu
  • biały ser, twarożek, który jest wartościowym posiłkiem
Nie należy podawać:
  • mleka krowiego, ma ono laktozę, której koty nie tolerują i większość reaguje na nie ostrą biegunką
  • mięsa wieprzowego
  • karmy dla psów
  • słodyczy
  • surowej ryby

Karma mokra jest doskonałym urozmaiceniem karmy suchej pod warunkiem, że będzie ona dobrej jakości. Karmy w puszkach zawierają najczęściej pasztet mięsny lub kawałki mięsa w galaretce lub sosie. Występuje w wielu smakach np. z drobiem, wołowiną, królikiem, sercami, tuńczykiem, makrelą, a nawet z egzotycznymi dodatkami - krabami czy krewetkami.

Podstawą wyżywienia kota może być sucha karma, jeśli jest odpowiednio dobrana i zbilansowana. Karmy renomowanych firm z „górnej półki” zawierają komplet witamin i wszelkie niezbędne dla kota składniki odżywcze, zawartość mięsa wynosi od 35 do 65 %. Nie warto żywić kota karmą z marketu, zawierająca min 4 % mięsa, pełną konserwantów i wypełniaczy. Można ja dopasować dla kotów w każdym wieku, do 12 miesiąca - karma dla kociąt, powyżej roku karmy dla dorosłych kotów -ADULT, powyżej 7 lat-karmy dla seniorów.

Ponadto sucha karma oczyszcza zęby i zapobiega osadzaniu się na nich kamienia. Odżywiając naszego pupila wysokojakościową karmą zyskujemy pewność, że dostarczane są wszystkie elementy niezbędne do jego prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Przekłada się to na ekonomię, mimo, że płacimy więcej za pokarm, zwierzak potrzebuje go mniej do nasycenia się wartościowymi składnikami. Wygląd kota jest odbiciem sposobu jego żywienia. Właściwie karmiony kot ma piękną lśniącą sierść, dobrą kondycję, zdrową skórę, mocne kości i zęby oraz sprawne trawienie.

Miejsce karmienia oraz utrzymanie go w czystości jest bardzo ważne. Jedzenie musi znajdować się z dala od kuwety.
Koty często wyjmują większe kawałki jedzenia z miseczek i dalsze gryzienie kęsa odbywa się poza miską, dlatego też można postawić je na podkładkach z tworzywa sztucznego, które z łatwością utrzymamy w czystości. Miseczki do jedzenia muszą być w takim kształcie, aby kot mógł się do nich dostać i aby nie utrudniały jedzenia. Kot brytyjski ma dużą głowę, krótki i płaski pyszczek, dlatego dla tej rasy wybieramy miseczki większe i jak najbardziej płaskie. Powinniśmy zakupić przynajmniej trzy, jedną głębszą na wodę, drugą na karmę suchą i trzecią na karmę mokrą.

Podczas jedzenia kot MUSI mieć spokój, podawane pokarmy powinny mieć temperaturę pokojową. Należy również unikać nagłych zmian pokarmu, by nie wywołać zaburzeń przewodu pokarmowego.

Pamiętajmy o tym, iż koty potrzebują regularnych, pełnych, wysokobiałkowych posiłków oraz stałego dostępu do świeżej wody.